Ambisjonen til arkitektene ved Vardehaugen har vært å skape en unik og spennende enebolig, gjennomførbar innenfor et forholdsvis stramt budsjett. Utrykket skal være stramt og moderne, men samtidig lekent og koselig. De arkitektoniske løsningene skal være kompakte og arealeffektive, samtidig som de romlige kvalitetene likevel fremstår som varierte, sosiale og åpne.
Grunnkonseptet tar utgangspunkt i tre kvadrater som sammen danner en helhetlig, symmetrisk grunnform. Denne formen er strukturert etter et grid på 60 cm, – et standardmål i byggebransjen. Strukturen i boligen danner et kvadratisk DNA-molekyl (eller en twist). En trapp knytter seg på DNA-molekylet sentralt i bygget og forvalter aktiviteten i bygget som et slags aggregat eller hjerte. Rundt denne bygges bokhyller slik at man kan plukke ting med seg eller se på bilder og planter ettersom man beveger seg rundt i boligen.
Rommene etablerers i tilknytning til dette systemet etter et prinsipp om flytende overganger mellom soner, snarere enn lukkede rom og korridorer. Åpninger og vindu plasseres i siktlinjer fra ett rom til et annet, med hensikt å skape sammenheng og gjenklang på tvers av sonene. Grepet bidrar til å skape et sosialt og åpent hus.
Første etasje er barnas avdeling. Tre soverom etableres rundt en barnestue/foajé. Her er det plass til sofa, noen saccosekker, en bokhylle, TV og skuffer med leker og ting. Det er også direkte utgang til hagen fra dette rommet, via skyvedør utenfor leksesonen i vest.
Inngangspartiet markeres med en inntrukket fasade. Dette grepet gjør adkomsten både praktisk og funksjonell, samtidig som det gjør fasaden både vennlig og inviterende. Innenfor etableres et større bad med vaskerom hvor det er satt av plass til å tørke klær og spyling av alt fra barn til støvler og hunder.
Tilknyttet førsteetasjen skal det på sikt etableres en garasje med sportsbod. Denne vil følge på som et ekstra kvadrat til DNA-molekylet.
Andre etasje er den sosiale etasjen. I den østlige delen etableres kjøkken med utsikt mot adkomst, bondegård og morgensol. På motsatt side etableres stue med utsikt mot Vassfjellet, marka og kveldssol.
Sentralt i etasjen plasseres flygel i egen bibliotekssone. Over denne er det 6 meter under taket og et overlys som henter ned dagslys til husets to øverste etasjer. Musikken fra flygelet vil slik spre seg rundt i huset. På hjørnet mellom bibliotek og stue vil det etableres en ovn og det vil her også være åpent opp mot toppetasjen.
Toppetasjen er arbeids- og voksensone, samt et sted for rekreasjon og velvære. Mot utsikt over Vassfjellet etableres et større master bedroom. I tillegg en ekstra garderobe. I den andre enden et stort bad med badekar, dusj og tilknyttet badstue med god plass til hele familien.
Her finnes også et arbeidsrom med en nærmere 4 m lang arbeidsbenk med godt lys for kreative prosjekter og arbeid. Bro med spilevegg ned gjør at man også kan ha kontakt på tvers av etasjene.